Terecht of onterecht, maar ik moest direct denken aan een aantal (door gerenomeerde ICT dienstverleners) in huis ontwikkelde "Frameworks" die de organisatie in eerste instantie een flinke voorsprong gaven en vervolgens steeds meer remmend gingen werken.
Door de gesprekken die ik hierover met betrokkenen gevoerd heb zijn twee van mijn architectuur uitgangspunten nogmaals bevestigd:
- "Anticipation of technology change": de enige constante is verandering: Technologieen komen en gaan en de architectuur moet daar op voorbereid zijn, zowel technisch als organisatorisch. Bij elke grote nieuwe technologische verandering (bijvoorbeeld linq of de beschikbaarheid van .net in SQL Server) eist een realistisch impact analyse op de bestaande architectuur. Doe je dat niet dan is het een kwestie van tijd totdat de organisatie de steeds meer de remmende kracht van de architectuur gaat voelen.
- "Eenvoud": hoe 'mooi' een architectuur ook is het succes wordt altijd bepaald door de praktijk. Deze praktijk wordt maar al te vaak uit het oog verloren. Een voorbeeld hiervan is dat vaak zaken die eenvoudig waren of eenvoudig lijken bijzonder complex en tijdrovend zijn geworden terwijl complexe zaken iets eenvoudiger werden. Voor de organisatie/gebruikers leidt dit snel, en begrijpelijk, tot frustratie en ongebegrip. Voor mij geldt: eenvoudige zaken dienen ten alle tijden eenvoudig te blijven. En hier dient continue door alle processen en fasen heen aandacht voor te blijven.
No comments:
Post a Comment